warna1   warna2   warna3   warna4    
A- A A+

Berita PKINK

Previous Next

PKINK ANJUR KURSUS TRAINING OF TRAINERS GURU PEMBIMBING PROTUNE

Tag SPLWK: <i splwpk-tag="splwpk-tag></i>
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
PETALING JAYA – Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) melalui Bahagian Usahawan, IKS & Perhubungan Antarabangsa telah mengadakan kursus Training of Trainers kepada guru pembimbing Program Tunas Niaga (PROTUNe) pada 30 Mac hingga 1 April lalu bertempat di The Saujana Hotel Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Selangor.
 
Kursus ini bertujuan untuk membimbing secara komprehensif guru-guru yang terlibat dengan program PROTUNe bagi tahun 2022 agar memberi maklumat yang lebih jelas kepada guru-guru mengenai konsep perniagaan dalam program PROTUNe.
 
Kursus yang melibatkan 40 buah sekolah yang terdiri daripada 20 buah sekolah Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan (JPN) dan 20 buah sekolah Yayasan Islam Kelantan (YIK) ini telah dikendalikan oleh Wan Mohd Allif Wan Zainal Rashid dari Akademi PKNS Sdn Bhd.
 
Pelbagai Teknik penjanaan idea perniagaan, proses pembentukan syarikat dan faktor penarik sebagai usahawan serta membentuk imej usahawan yang berjaya telah dikongsikan untuk memastikan PROTUNe mencapai objektif yang diinginkan.
 
Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PKINK Ab Aziz Yunus semasa merasmikan majlis perasmian penutup kursus mengingatkan peserta agar memberi kerjasama dan komitmen untuk mencapai objektif dan memupuk semangat keusahawanan di kalangan pelajar dan semoga aktiviti keusahawanan di sekolah-sekolah diteruskan secara berterusan.
 
“Adalah penting untuk setiap peserta memberi komitmen kerana sehingga kini sebahagian besar belanja telah dikeluarkan oleh PKINK bagi pelbagai program PROTUNe untuk memastikan para peserta PROTUNe berkebolehan untuk merancang, mengurus dan mengembangkan perniagaan mereka ke tahap yang lebih maju, bersistem dan menguruskannya secara strategik dengan berpandukan kaedah bersyarikat dan rancangan perniagaan yang sebetulnya,” katanya.
 
Turut hadir, Pengarah YIK, Haji Engku Rajhan Engku Ismail, Timbalan Pengarah Pendidikan, Sektor Pembangunan Murid JPN Kelantan, Haji Mashadi Dato’ Haji Mustafa dan Pengurus Usahawan, IKS & Perhubungan Antarabangsa Kumpulan PKINK, Tuan Muhammad Faizal Tuan Sulaiman.

PERBADANAN KEMAJUAN IKTISAD NEGERI KELANTAN

Tingkat 4-11, Bangunan PKINK, Jalan Tengku Maharani, Peti Surat 142, 15710, Kota Bharu Kelantan.

Tel : 09-7414141
Fax : 09-7414140
Web: www.pkink.gov.my
Email: [email protected]
Borang Maklumbalas: Klik Sini

Kaunter Pelawat

Today280
Yesterday1006
This week2106
This month15945
Total1094259

2024-05-22

Pautan Luar

Jata Negara 50x50           mampu 50x50           JPA 50x50
 Jata Kelantan 50x50      mdec 50x50     spa 50x50
 spr 50x50      hrmis 50x50      

Menu Offcanvas