warna4    
msen
A- A A+

Berita PKINK

Previous Next

MAJLIS MENANDATANGANI PERJANJIAN USAHASAMA DI ANTARA DAMAI DAN MTSB

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

PASIR MAS, 28 Dis - Majlis Menandatangani Perjanjian Usahasama antara Syarikat Darulnaim Agro Management Industries (DAMAI) Sdn. Bhd. dan Syarikat Maju Temir Sdn. Bhd. (MTSB) telah diadakan di Ibu Pejabat DAMAI, Gual Periok, Mukim Apam, Pasir Mas pada hari ini. Perjanjian Usahasama ini dimeterai bagi melaksanakan Projek Penanaman Durian Kunyit D197 di Ladang Rakyat Dataran Rabuah (LRDR) Mukim Relai, Gua Musang.

Maju Temir Sdn Bhd (MTSB) adalah sebuah syarikat bumiputera yang mempunyai kepakaran dan pengalaman dalam mengusahakan ladang durian di Lembah Temir Resort, Raub Pahang. Projek usahasama ini merupakan pengembangan kepada projek tersebut dan dijangkakan akan memberi impak yang besar kepada industri pertanian di Negeri Kelantan.

Projek ini tertumpu di lot tanah seluas 86 ekar di Mukim Relai yang akan dibangunkan sebagai salah satu lokasi pengeluaran, pengumpulan, penjualan dan pemprosesan produk berasaskan durian. DAMAI optimis bahawa usahasama dengan MTSB ini dapat menyelesaikan masalah lambakan buah-buahan tempatan dan membuka peluang pekerjaan penduduk setempat serta menyediakan pelbagai peluang perniagaan lain yang boleh diterokai melalui penembusan pasaran dan pemindahan teknologi.

Majlis yang diserikan dengan kehadiran Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Bioteknologi, Teknologi Hijau Dan Alam Sekitar Negeri Kelantan, YBM Tuan Mohd Saripudin Bin Tuan Ismail menyaksikan perjanjian yang ditandatangani oleh En Hasnan Bin Hassan, Pengurus Besar DAMAI Sdn Bhd dan YB Hj Abd Azizz Bin Kadir, Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah DAMAI Sdn Bhd bagi pihak DAMAI dan MTSB pula diwakili oleh En Dick Hilmi Bin Hassan, Pengarah MTSB dan En Hafizuddin Bin Che Din, Pengarah MTSB.

Turut hadir Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PKINK merangkap Pengarah Eksekutif DAMAI, Haji Nik Kamil Amirah Bin Nik Ab Rahman ; mewakili Ketua Pegawai eksekutif Kumpulan PKINK, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (Perancangan & Pembangunan) PKINK, Haji Mohamad Nasriff Bin Daud; Ahli-ahli Lembaga Pengarah DAMAI Sdn. Bhd. dan wakil Pengurusan KPKB.

PERBADANAN KEMAJUAN IKTISAD NEGERI KELANTAN

Tingkat 4-11, Bangunan PKINK, Jalan Tengku Maharani, Peti Surat 142, 15710, Kota Bharu Kelantan.

Tel : 09-7414141
Fax : 09-7414140
Web: www.pkink.gov.my
Email: pkink@pkink.gov.my

Kaunter Pelawat

Today160
Yesterday508
This week3766
This month18943
Total332724

2021-02-28

Pautan Luar

Jata Negara 50x50           mampu 50x50           JPA 50x50
 Jata Kelantan 50x50      mdec 50x50     spa 50x50
 spr 50x50      hrmis 50x50      
  • Kemaskini Terakhir - 24 February 2021, 16:36:05.
© Copyright 2019 Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan. All Rights Reserved.

Menu Offcanvas